haarstukjes

haarstukjes: 10 praktische tips & nuttige informatie

1

Soorten haarstukjes

Een haarstuk is  een kunstmatige haardos, waarmee je een gedeelte, gedeeltes en het hele hoofd mee kunt bedekken. Er zijn pruiken voor mannen en vrouwen. Het materiaal van het haar kan kunstmatig zijn, maar er wordt ook echt haar voor gebruikt. Onderling kan de kwaliteit ook heel erg uiteenlopen. Een haarstukje kan handgemaakt (geknoopt) worden of machinaal geproduceerd. Daarom kan de prijs van een haarstuk behoorlijk verschillen.

Met haarstukjes worden normaliter gedeeltelijk bedekkende pruiken bedoeld. Toupetten vallen er ook onder. Deze kunnen gebruikt worden om de haren op het kalende hoofd meer volume en een voller aanzicht te geven. De (kunstmatige) haren van een toupet of haarstuk zijn vastgemaakt aan een fijnmazig gaas of geweven op kammen of elastiek. Het gaas, de kammen of het elastiek zorgen ervoor dat het kunsthaar aan het eigen haar of op de hoofdhuid kunnen worden bevestigd. Met kunsthaar kun je verschillende kapsels creëren. Dankzij deze hulpstukken kun je namelijk ook met dun haar een geweldig effect bereiken.

Pruiken zijn vooral geschikt voor mensen met weinig, dun of geen haar. Een pruik bestaat uit een elastische ondergrond waaraan de haren dichter bij elkaar zijn geknoopt dan het geval is bij een haarstuk. De zogenaamde skintop pruiken worden gemaakt met materiaal dat lijkt op de natuurlijke hoofdhuid van een persoon. De structuur van de skintop pruik is geschikt voor het maken van een natuurlijk ogende scheiding in het haar van de pruik. Monotop pruiken worden gemaakt van fijnmazig zijdeachtig kunststof materiaal waarop de haren zijn geknoopt. Het is een pruik met een zeer realistische look. Ook in een monotop pruik kun je een natuurlijk ogende scheiding maken.

Voor mannen en vrouwen met dikker haar kan een pruik gebruikt worden die gemaakt wordt van dunne stroken textiel (trenzen) waardoor het haar is geweven. De stroken worden in cirkelvorm op elastische bandjes vastgezet. Zo is een kap met kunsthaar gemaakt die over het hoofd gedragen kan worden. Het eigen haar kan door de open ruimten getrokken worden, waardoor het eigen haar zich vermengd met het kunsthaar. Hiermee bereik je een volle, dikke haardos. Deze pruiken zijn niet geschikt voor dun haar of kale plekken omdat de eigen hoofdhuid tussen de trenzen zichtbaar blijft.

Clip-in haarstukken

Clip-in haarstukken (of extensions) zijn haarstukken die je in het eigen haar aanbrengt met behulp van clipjes. Hierdoor kun je in een paar minuten tijd een vollere haardos krijgen. Clip-in haarstukjes kunnen je haarlengte langer maken. Je kunt er ook accenten in je haar mee creëren, bijvoorbeeld highlights. Met de juiste verzorging blijven de haarstukken jarenlang goed te gebruiken. Voor de clip-in extensions wordt echt haar gebruikt, maar ook synthetisch haar.

Het inzetten van de haarstukjes gaat dankzij de clips eenvoudig. Je maakt een scheiding over de lengte in het haar. Dan pak je de haarstukjes. Je zet ze met de clip direct onder de scheiding vast. Daarna drapeer je het eigen haar over de clip en je bent klaar. Je kunt clip-in haarstukken met je eigen haar stylen. Bij gebruik van Clip-in haarstukken van echt haar is het geen probleem om de krultang te gebruiken, mits deze niet te heet wordt (boven de 160 graden). Bij gebruik van Clip-in haarstukken van synthetisch haar dient rekening gehouden te worden met de eigenschappen van synthetisch haar; zie tip 3.
De eerste keer voelen clip-in extensions aan, alsof ze uit het haar zakken. Dat is een kwestie van wennen. Dankzij de clips zitten ze stevig in het haar.

Mooie clip-in haarstukken met een goede kwaliteit zijn niet van echt te onderscheiden. Je kunt deze haarstukken via diverse websites online bestellen, maar als je de juiste keuze wat kleursamenstelling wilt maken is een bezoek aan de kapper die gespecialiseerd is in haarstukken geen overbodige zaak.

Enkele praktische tips

Vergoeding

Wanneer je haarstukjes of een pruik op medische indicatie (via de huisarts) aanschaft, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de zorgverzekering. Vraag daarom eerst aan je zorgverzekering of je in aanmerking komt en zo ja, ook de hoogte van de vergoeding.

Informatie

Als je overweegt een haarstuk aan te schaffen, is het goed om zoveel mogelijk informatie over de mogelijkheden in te winnen. Je kunt ook ervaringen van mensen vragen via de diverse forums op het internet.
Het is prettig om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan. Je wilt waarschijnlijk een natuurlijke look met het haarwerk creëren, maar soms kan een pruik of een haarwerk een lachwekkende vertoning worden. Als het haarwerk bijvoorbeeld totaal niet bij je past, een afwijkende kleur heeft, of er heel kunstmatig uitziet.
Als je nog niet eerder de verschillende mogelijkheden op het gebied van haarwerk hebt gezien, is het raadzaam de verschillende soorten eens van dichtbij te bekijken.

Lengte

Als je lang haar wilt creëren met haarstukken, kies je bij voorkeur voor echt haar. Het echte haar valt natuurlijker dan synthetisch haar. Extensions maken je haar langer en voller. Het ziet er fantastisch uit, maar wees er ook op voorbereid dat het onderhoud van je lange manen dagelijks extra tijd en aandacht vraagt.

Pruiken

Pruiken worden veel gebruikt bij haarproblemen die bijvoorbeeld zijn ontstaan door chemotherapie.
Let er op dat de pruik het herstel van het haar niet in de weg staat.
Veel haarspecialisten zijn deskundig op het gebied van de verzorging van het eigen haar en kunnen adviseren om naast hulpmiddelen als haarwerken, ook het eigen haar terug in vorm te krijgen.

Extensions

Van kort naar lang haar in één dag, of in een paar uur meer volume? Het kan met extensions! Je kunt met haarverlengingen je look in één dag totaal veranderen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van haarverlenging. Er zijn verschillende lengtes verkrijgbaar, van 30 centimeter tot 70 centimeter. Het haar kan synthetisch zijn, maar er wordt tegenwoordig steeds meer gewerkt met echt haar. Echt haar heeft het voordeel dat het geverfd en gepermanent kan worden.

Het eigen haar groeit normaal door. De extensions worden ingezet in het haar dicht bij de hoofdhuid. Door de haargroei zakt de bevestiging van de extensions steeds verder uit. Daarom moeten de extensions na een maand of drie, vier weer opnieuw ingezet worden.

Voor de verzorging van extensions heb je een speciale borstel nodig en een speciale shampoo. Het is voor de aanhechting het materiaal (wax) waarmee de haren aan het eigen haar zijn aangebracht niet bevorderlijk een conditioner of anti roos shampoo te gebruiken. Het haar moet naar achteren gewassen worden, waarbij geen draaiende bewegingen moeten worden gemaakt.
Wil je toch een conditioner gebruiken? Dak kan alleen bij de uiteinden. Je mag aan het natte haar niet trekken. Kammen kan alleen met een speciale borstel. Bij het slapen gaan is het raadzaam om het haar samen te binden met een stoffen elastiek.
Afgeraden wordt het om extensions lang in een staart te houden, omdat de wax hier week van kan worden.

De prijzen voor extensions lopen erg uiteen. Dat heeft te maken met het materiaal waar de haren van gemaakt zijn en de bevestigingsmethode. Vergelijk daarom van tevoren de prijzen van verschillende salons. Vraag als dat mogelijk is naar referenties.

Haarimplantaten

Haarimplantaten zijn geschikt voor het kaler wordende hoofd, bijvoorbeeld een kaler wordende kruin of hoge inhammen. Hierbij worden haren één voor één uit de nekpartij gehaald (of ander gebied waar zich goed werkende haarzakjes en behaarde stukken bevinden) met een zeer fijne naald.
Er blijven geen littekens achter op deze manier. De prikjes genezen zichzelf na een aantal dagen.
Dat is anders als er transplantaties worden gedaan met reepjes huid met haar. Men gebruikt bij voorkeur het haar in de nek, omdat op deze plaats in ongeveer de helft van de gevallen nieuw haar terug groeit. Dat komt door de aanwezigheid van stamcellen die zichzelf kunnen vermenigvuldigen tot nieuwe haren.

Het getransplanteerde haarzakje blijft haren produceren. De reden dat de getransplanteerde haarzakjes wel haren blijven produceren, komt door het gebied waar ze uit gehaald worden. De artsen noemen het een haarkrans. Deze zogenaamde haarkrans maakt deel uit van de permanente lichaamsbeharing. De haarzakjes uit de haarkrans zijn ongevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon is verantwoordelijk voor het vroegtijdig afsterven van de haarzakjes.

Haarimplantaten of haartransplantaties worden uitgevoerd door artsen. Het betreft een chirurgische ingreep waar de nodige deskundigheid en specialisatie een vereiste is. Soms zijn meerdere behandelingen nodig, maar er zijn ook klinieken die de ingreep in één dag kunnen doen.
Zoals bij elke chirurgische ingreep kunnen zich complicaties voordoen. Het resultaat kan natuurlijk ook tegenvallen. Het is daarom belangrijk met de arts uitvoerig over je verwachtingen te praten. De prijzen kunnen nogal verschillen per kliniek.
Vergelijk de verschillende klinieken en ga er als het even kan eens langs voor een oriënterend gesprek.

Pruiken

Voor een totaal andere look of om een kalend hoofd te camoufleren kun je een pruik dragen. Het opzetten van een pruik gaat op de volgende manier:
  • Je pakt de pruik en legt hem op zijn kop met de voorkant naar je toe.
  • Pak de pruik aan de zijkanten en zet het diep op het voorhoofd.
  • Trek de pruik vervolgens naar achteren over het hoofd.
  • De voorkant van de pruik moet komen op de plaats waar je met vier vingers op het voorhoofd komt. Daar bevindt zich de (oude) haargrens.
  • Controleer goed of de pruik niet scheef zit. De zijkanten moeten op gelijke hoogte zitten.
  • Maak de pruik eventueel een beetje vochtig met een nevel water uit een spuitbus (bijvoorbeeld plantenspuit) om het in model te krijgen. Voor een natuurlijke look moet het niet te netjes zitten.
  • Bij het afzetten kun je de pruik voorzichtig van het hoofd trekken.
  • Bewaar de pruik op een standaard.
Een pruik heeft een speciale verzorging nodig.
  • Je dient de pruik één keer in de vier tot vijf weken te wassen met een speciale shampoo.
  • Drogen doe je de pruik door hem in een droge handdoek te rollen en zodoende het vocht er uit te drukken. Niet wrijven!
  • Een synthetische pruik kan op een standaard worden geplaatst en zo kan de pruik (acht uur) drogen. Pas als de haren van de pruik droog zijn, kan het in model gebracht worden.
  • Een pruik van echt haar kan gedroogd worden met behulp van een föhn.
Pas op met synthetisch haar als je aan het koken bent, of een hete föhn of krultang gebruikt. Kijk ook uit voor vuur en vlammen (een boiler, kaarsen, oven en dergelijke). Synthetisch haar kan daar slecht tegen!

Het toupet

Een toupet is een haartoevoeging waarbij alleen een gedeelte van het hoofd wordt bedekt. Het is daarom anders dan een pruik, waarmee je het hele hoofd bedekt.
Een toupet kan gedragen worden om bijvoorbeeld het kale gedeelte op het voorhoofd of bovenop het hoofd te bedekken. Meestal worden toupetten gedragen door mannen die gedeeltelijk kaal zijn.
Een toupet wordt gemaakt in de kleur van het eigen haar, waardoor deze niet hoeft op te vallen. Je kunt hiervoor beter naar een specialist op het gebied van haarwerken gaan. Een kleine afwijking tussen de eigen haarkleur en het toupet kan ongewenst een lachwekkend effect veroorzaken.
Er zijn ook speciale pruiken voor mannen die helemaal kaal zijn, of die liever kiezen voor een volledige pruik dan het afdekken van de kale plek met een toupet.

De toupet kan op verschillende manieren bevestigd worden, bijvoorbeeld met transparante plakstrips, klemmetjes, doorzichtige plakrondjes, kleefvloeistoffen en dergelijke. Een toupet kan daarmee meerdere weken gedragen worden.
Je moet een toupet met speciale middelen behandelen. De shampoo en conditioner moeten afgestemd zijn op de haarsoort. Een toupet kan van echt haar of synthetisch haar gemaakt zijn.
 
Als je denkt dat je de enige nog bent met een toupet, heb je het mis. Er zijn veel beroemdheden die niet meer zonder kunnen, en velen die het geheim houden of hebben gehouden.
Gebruikers van de toupet die eens haarstukken droegen en nu voor helemaal kaal gekozen hebben, zijn bijvoorbeeld André Agassi, Marc-Marie Huijbregts en Helmut Lotti.
Kiezen voor helemaal kaal is dan ook een alternatief.
Een andere, wellicht drastischere optie is een haarimplantatie. Zie de volgende tip.

Voor & nadelen echt haar

Haarwerken die gemaakt worden van natuurlijk haar zijn over het algemeen wat duurder. Veel mensen kiezen voor natuurlijk haar vanwege de natuurlijke uitstraling. Je kunt het haar met het eigen haar stylen en in model brengen. Het gebruik van een krultang of warmterollers levert geen problemen op. Als je van haarkleur verandert, kun je het haarwerk meekleuren. Natuurlijk haar heeft een langere levensduur dan synthetisch haar. Het natuurlijke haar is namelijk sterker dan synthetisch haar. Je doet gemiddeld drie jaar met een haarwerk van natuurlijk haar. Voor haarwerken van natuurlijk haar heb je geen speciale verzorging nodig.
 
Voor mensen die niet gewend zijn hun haar te stylen, kan een haarwerk van natuurlijk haar een minder aantrekkelijke keuze zijn. Het haar moet immers na iedere wasbeurt opnieuw in model geföhnd of gestyled worden. Als je dit niet gewend bent zelf te doen, levert dit mogelijk de nodige moeite en veel tijdsverlies op. De haarkleur van een haarwerk met natuurlijk haar kan bij veel zonlicht of chloorwater bleken. Het haar kan breken, als je het niet voorzichtig en op de juiste manier behandeld. Het gewicht van natuurlijk haar is zwaarder dan het gewicht van synthetisch haar. Een pruik met lang haar kan daarom minder comfortabel aanvoelen. De prijs van een haarwerk gemaakt van natuurlijk haar ligt stukken hoger dan de prijs voor synthetisch haar.

Voor & nadelen kunsthaar

Je kunt uit verschillende modellen haarwerken kiezen. De belangrijkste keuze begint bij het materiaal. Wil je een haarstuk van natuurlijk haar, of kies je liever voor synthetisch? Voor het maken van de juiste keuze kun je hier de voor- en nadelen lezen van synthetische haarwerken.

Voordelen synthetisch haar

Dankzij de laatste technieken op het gebied van synthetisch haar, is dit haar bijna niet meer van echt haar te onderscheiden. Qua uiterlijk zie je bijna geen verschil met natuurlijke haren en het synthetische haar voelt ook bijzonder natuurlijk aan. Een groot bijkomend voordeel is de prijs van synthetisch haar, die veel lager is dan de prijs voor een haarwerk van natuurlijk haar. Synthetisch haar heeft weinig onderhoud nodig. De pruiken van synthetisch haar zijn zeer trendy en volgen de mode op de voet. Over het algemeen heeft het synthetische haarwerk weinig aanpassing nodig. In de meeste gevallen is het bijwerken van de lengte al voldoende. Synthetische haarwerken vind je in alle modellen, en in alle kleuren. Het gewicht van synthetisch haar is lichter dan het gewicht van natuurlijk haar. Dit maakt het dragen van synthetisch haar bijzonder comfortabel.

Nadelen synthetisch haar

Synthetisch haar is erg gevoelig voor hitte. Hier moet je dus altijd rekening mee houden, als je aan de slag wilt gaan met een (hete) föhn, warmterollers en krultangen. Deze attributen kun je niet gebruiken! Je kunt synthetisch haar ook niet verven. Als je kiest voor een andere haarkleur, kun je het synthetisch haar dus niet meeverven. Een slechtere kwaliteit van synthetisch haar kan erg kunstmatig overkomen, want goedkope pruiken hebben vaak een onnatuurlijk glanzend aanzien. Een te volle haardos van een synthetisch haarwerk kan een erg onnatuurlijk uiterlijk geven bij mensen met van nature dun of fijn haar.

Welk haar?

Echt haar

Veel extensions, pruiken en haarstukjes worden gemaakt van echt haar. Dit haar komt vooral uit India of China. Omdat het haar van Europeanen een fijne haarstructuur heeft, wordt vooral het haar uit India gebruikt. Dit haar heeft een goede kwaliteit, omdat deze haren over het algemeen niet chemisch behandeld zijn. Andere landen waar ook haren vandaan komen, zijn Brazilië en Rusland. In sommige gevallen maakt men gebruik van het haar van dieren (angora, paarden, schapen). Meestal wordt dit haar vermengd met menselijke haren. Haarwerken die gemaakt zijn van natuurlijk haar kunnen geverfd en gepermanent worden.

Synthetisch haar

Synthetisch haar is gemaakt van acryl (bestaande uit polymeren met een hoeveelheid acrylonitril). Synthetisch haar wordt zo gemaakt, dat het aanvoelt en eruitziet als echt haar. Veel synthetisch haar wordt achthoekig (in plaats van rond) gemaakt. Dit wordt gedaan om een schaduweffect te krijgen. Meerdere kleuren bij elkaar geven een illusie van natuurlijk ongeverfd haar. De kunstmatige vezels vallen steeds in hun originele gestylde vorm terug als je ze met wat water beneveld en voorzichtig laat drogen. Ze nemen geen geurtjes op en reageren niet op het klimaat, wat wel het geval is bij natuurlijk haar. Het haar is lichter in gewicht dan natuurlijk haar. Synthetische haren zijn kleurvast. Je kunt kunsthaar dus niet verven en ook niet permanenten.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over haarstukjes

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!